Suvikõrvitsamoos sidruniga

Nagu ma SIIN juba mainisin, oli mu suvine hobi mahepõllundus ja augustis kerkis üles traditsiooniline olukord, et kõik suvikõrvitsad said korraga valmis. Nii et kui ma peetidest borši valmis olin vaaritanud, hakkasin meelde tuletama, milline suvikõrvitsamoos välja näeb. Kuna ma ise teen kõik toidud tunde järgi – peotäis seda ja kuhjaga toda –, siis  ei oska tõesti öelda, kui palju ma midagi potti panin. Tuletasin teie jaoks midagi siia valmis.

Seda pean küll ütlema, et suvikõrvitsa riivisin ja sain miskipärast  väga mõnusa marmelaadi. Ehk seetõttu, et kuuma ilmaga oli suvikõrvits suhteliselt kuiv. Varem on suvikõrvitsamoos pigem vedelapoolne jäänud. Suvikõrvitsa seemneosa võib samuti moosile lisada, kuid soovi korral võib selle ka välja jätta ja sellest mõnd muud toitu valmistada.

Sidrunid ja apelsinid tuleb kindlasti hankida ökosidrunid ja ökoapelsinid, sest  pole mõtet endale mürki keeta. Koored riivisin ka moosi sisse. Ja kasutasin roosuhkrut, mida panin maitse järgi. Moosisuhkrut ma ei kasuta kunagi, sest töödeldud suhkrust ja kaaliumsorbaadist pole erinevates söökides nagunii puudust.

Suvikõrvitsamoos sidruniga

Umbes 1 kg suvikõrvitsat, riivitult

2 sidruni riivitud koor ja mahl

1 apelsin väikesteks tükkideks lõigatud ja koor riivitud

Jupike  ingverijuurt, riivitult

Umbes 600 g pruuni suhkrut (kui jääb hapu, lisa juurde)

(Soovi korral võib apelsini asemel lisada õuna, riivitult)

Valmistamine:

Keeda koostisaineid tasasel kuumusel, kuni suvikõrvits on pehmenenud, aga mitte liiga.

Kui sa suvikõrvitsat ei riivinud vaid tükeldasid, võid moosi ka püreestada.

Tõsta kuumutatud purkidesse ja kaaneta.

Seistes hoidiste maitse ühtlustub ja maheneb.