
Üks rõõmus värviline salat peab minu arvates toidulaual alati olema. Kohe kirjeldan, millega ma täna hakkama sain. Räägin ka, mida teha jõhvikatega, kui need tunduvad liiga hapud. Loodan, et leiate ka enda jaoks inspiratsiooni!
Lõunamaal reisides on ülimõnus valmistada salatit päikeseküpsetest kohalikest aedviljadest, aga ka Eestimaal on võimalik üht-teist maitsvat ja mahlast kaussi hakkida. Värske mahlane salat on rohkem kui lihtsalt kausitäus hainu. Rohelised taimed toidavad organismi rohkem ja tekitavad parema täiskõhutunde ning värske energialaengu kui tavaliselt arvata julgetakse.
Vaatame nüüd üle, mis külmikus leidub ja hakkame tegutsema.
Värviline salat
1 jääsalati pea või muud salatit
1-2 paprikat, näiteks eri värvi
1-2 sibulat või selle asemel jupp porrut
1-2 värsket kurki, olenevalt milliseid kurke kasutad
tilli, peterselli, rohelist sibulat
Tükelda kõik koostisained ja sega kokku.
Kaunistuseks soovi korral jõhvikaid, pohli, tükeldatud maasikaid. Võid lisada ka idandatud mungube, idandamise idee leiad SIIT.
Salatikaste: külmpressitud oliiviõli (või mõni muu rafineerimata õli), sidrunimahl ja mesi.
Sega eraldi kausis kokku sorts oliiviõli, umbes veerandi sidruni mahl, umbes 1-2 spl mett, meresoola ja pipart. Kaste võiks olla maitsvalt magushapu. Soovi korral võid lisada punet, tüümiani, piparrohtu või muid meelepäraseid maitsetaimi. Kalla kaste salatile ja sega kõik omavahel kokku.
Mida teha jõhvikatega?
Jagan ka ideed, mida teha siis, kui jõhvikad tunduvad liiga hapud, aga moosiks keeta neid ei raatsi. Jõhvika kaste on hea hapukas vitamiinipomm ja lisand näiteks kotlettide, pirukate ja liiga magusate kookide juurde. Sobitasin seda kastet ka isetehtud halvaaga. Apelsin annab kastmele omapärase maitsenüansi.
Jõhvika-apelsini kaste
200 g jõhvikaid
1 apelsini mahl
Umbes 7 sl looduslikku suhkrut
Näpuotsaga looduslikku vanillipulbrit, kardemoni, kaneeli, ingveripulbrit.
Purusta kõik koostisained köögikombainis või blenderis. Ongi vitamiinirikas kaste ehk ka toormoos valmis!