Ise hapendatud kapsas ja hapukapsasalat

hapukapsasalat valmis

Kuidas ma ise esimest korda kapsast hapendasin ja kuidas omatehtud hapukapsasalat õnnestus. Hapendatud toit on väga tervislik ja hea immuunsüsteemi tugevdamiseks!

Alles ma arvasin, et mina kunagi kapsast hapendama ei hakka, no mida veel. Hapukapsast saab ju Tartu turuhoonest Peetri käest! Peetri tunned ära selle järgi, et kui oled hakanud temalt juba midagi, näiteks kapsast, ostma, siis selgub, et vaja on ka veel hapukurki, sibulat, tilli, porgandeid, õunu, mädarõigast jne. Peeter on väga hea müügimees, no kaup on tal ka muidugi hea. Kui aga pidevalt sööd ühte ja sama, muutub üksluiseks. Olen turult saanud ka kapsast, mis on minu maitse järgi liiga soolane, liiga magus või liiga hapu.

Eelmisel nädalal sain kingituseks isetehtud hapukapsasalati. Sõin seda kolm päeva ja kui kauss tühi oli, läksin turule ja ostsin suure kapsapea ja mitu peeti. Siis hakkasingi uurima, kuidas kapsa hapendamine käib. Aitäh teile, armsad, et te mu söömisharjumuste vastu huvi tunnete, nii sain jälle inspiratsiooni, et oma katsetusi teiega jagada.

Kuidas kapsa hapendamine käib

Kõige tüütum osa on kapsa riivimine või tükeldamine. Mina läksin vaevalist hakkimise teed, sest mul hetkel ei ole köögikombaini ega suuremat riivi. Kuna peete oli palju lihtsam väikese riiviga riivida, siis ma lisasin neid ka ja liiga palju. Teie tehke oma maitse järgi. Seejärel panin kapsa ja peedi suuremasse nõusse ja raputasin kihtide vahele õige natuke meresoola. Kes on köömnesõber, võib lisada ka köömneid. Mina lisasin, jälle liiga palju, aga teie ei pea, kui ei maitse.

Järgmine mittelihtne osa oli kogu selle kupatuse pudrunuiaga tampimine ja kätega mudimine, et kapsast vedelik välja tuleks. Seejärel vajutasin massi pudrunuiaga veel kokku ja siis soovitatakse panna peale kapsaleht ja marli või riie ja näiteks taldrik. Ja sellele mingi raskus. Näiteks nii:

Või teine variant:

Veepurgi asemel oleks võinud panna ka meepurgi. Idee on selles, et vedelik peaks ulatuma üle kapsa ja ka taldriku. Pikapeale hakkas vedelik ka tekkima. Nõu potentsiaalse hapukapsaga võib siis jätta nii umbes kolmeks päevaks kusagile sooja seisma, näiteks ahju või sooja pliidi äärde. Kui vedeliku peale koguneb vaht, tuleb see ära riisuda. Ja ma sain aru, et kapsast võib vahepeal segada, et protsess ühtlaselt toimuks. Ja tuleb jälgida, et hallitama ei läheks.

Hapendada võib ka nädala või rohkem, kuni vedeliku mullitamine järele jääb. Mina nii kaugele vist ei lähe. Et hapendumisprotsessi lõpetada, tuleb kauss külmkappi või jahedasse ruumi panna või tõsta hapukapsas purkidesse ja need külmkappi. Hapendatud kapsast tuleb edaspidigi hoida nii, sellel on vedelik peal.

Ma ei mallanud kolme päevagi oodata ja hakkasin juba varem omale salatit tegema.

Hapukapsasalat

Võtsin sellest suurest kausist ühe portsu jagu hapendatud kapsa ja peedi segu, mis tundus alguses maru hapu, lisasin oliiviõli ja mett ning olukord paranes otsekohe. Hakkisin sisse ka sibulat ja küüslauku ning kaunistasin jõhvikatega. Kõiki aineid panin tunde järgi, peoga ja näpuotsaga, aga kordan komponendid veel üle:

kapsas, peet, meresool, (köömned), oliiviõli, mesi, sibul, küüslauk, (jõhvikad).

Isetehtud hapukapsasalat võlub paljude puudustega, näiteks on puudu maitsetugevdaja ja kõikvõimalikud “looduslähedased lõhna- ja maitseained”, mille puhul see looduslähedus jääb täielikuks saladuseks. Isetehtud salati saab kujundada täpselt oma maitse järele.

Miks hapendatud toidud on kasulikud

Mulle tundub, et hapendatud toite on hoolega püütud ebapopulaarseteks muuta, aga ärge minge sellega kaasa. Ma arvan, et toidu hapendamise kunst on sama vana kui inimkond. Hapendatud ehk fermenteeritud toit teeb head inimese seedeelundkonna mikrofloorale, sest sisaldab näiteks piimhappebaktereid. Robotitel pole bakteritest muidugi sooja ega külma, nemad võivad endale toitu ka vabalt printida või mida iganes, aga elavad inimesed vajavad elavat toitu. Hea seedimine mõjutab otseselt ka meie ajutegevust ja emotsioone.

Hapendatud toidus on vitamiine ja mineraalaineid, mis aitavad immuunsüsteemil tugevana püsida ja hapukapsal pidavat olema isegi vähivastane toime. Organismi tugevdamine aitab üldiselt ka eluraskustega paremini toime tulla.