Vürtsikas marineeritud kõrvits

marineeritud kõrvits

Nüüdseks on mu kõrvitsaralli tuurid päris üles võtnud. Nagu ma hiljuti kirjutasin, on mul ikka veel mõne kapi otsas geenmuundamata kõrvits ootamas ja täna ma jagan ühe õige magusa ja vürtsika marinaadi retsepti. 

Talvisel ajal saad aru, kui mõnus on soojas köögis kokkamine. Eriti kui tahad toas kütet kokku hoida ja kolid kööki elama. Mul on tegelikult nii suur kõrvitsavaru ka seetõttu, et juhul kui ma selle, viimasel ajal kummaliselt käituma hakanud, elektriga enam üldse tegemist ei taha teha, siis ma ei peaks küünlaleegi kohal midagi praadima hakkama. Kõrvitsat võib ka toorelt süüa. Need on nii suured ka, et leian isegi pimedast toast üles.

Viimastel päevadel ma aga muudkui priiskan ja vaaritan. Ja sellised vürtsikad ja magusad asjad on talvel head küll, et oleks jõudu ennast jälle lumehangest välja kaevata. Siin see retsept nüüd ongi.

Vürtsikas marineeritud kõrvits

Umbes 800 g kõrvitsat, tükelda kuubikuteks

0,5 l vett

1,5 – 2 dl suhkrut

5 nelgitera

4 vürtsitera

kaneelikoor

1 cm jupp ingverijuurt, tükelda

0,5 dl õuna- või veiniäädikat

Valmistamine

Puhasta kõrvits ja tükelda kuubikuteks. Vala potti vesi ja lisa suhkur ning maitseained. Kuumuta keemiseni ja lisa äädikas. Tõsta kõrvitsatükid potti, nii et need moodustavad ühe kihi ja keeda madalal kuumusel 7-10 minutit, kuni tükid hakkavad pehmeks muutuma. Tõsta kõrvits puhtasse kuumutatud purki ja keeda järgmised kuubikud pehmeks. Kui kõrvits on keedetud ja purkides, kuumuta marinaad uuesti keemiseni ja kalla purkidesse kõrvitsatükkide peale. Kaaneta.

kõrvitsatoidud

Veel kõrvitsatoite

Kõrvits on kasulik köögivili, mille söömine parandavat isegi une kvaliteeti. Soe supp tekitab kindlasti turvatunde ja  tagab seega ka rahulikuma une, seda ma olen isegi kogenud. Lisaks on kõrvits põletikuvastane ja kaalu langetav. Muidugi sellise suhkrukoguse juures, nagu mõnedes retseptides, vaevalt. Pigem küll salatite ja suppide puhul. Igal juhul on kõrvits seedimist soodustav ja organismi puhastav ning seda on hea ka täiesti toorelt süüa. Kõrvitsaseemned on samuti väga kasulikud, eriti südame, veresoonkonna, neerude ja kusepõie tervisele ning veel seetõttu, et parasiidid ei salli neid. Mina ise teen kõrvitsast mõnikord näomaski. Ühesõnaga, üks üliväga hea ja maitsev köögivili.

Rosinatega kõrvitsakoogist kirjutasin juba siin: Kõrvitsakook rosinatega

Ja kukeseentega kõrvitsasupist siin: Kõrvitsasupp kukeseentega